Bakan Yumaklı: Bundan sonra doğan her buzağı için yetiştiricilerimize destek olacağız
TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buzağı desteği sadece damızlık kriterlerini karşılayanlara veriliyordu. Artık doğan her buzağı için yetiştiricilerimize destek vereceğiz. Ama bazı kriterleri de isteyeceğiz. Çünkü yetiştirilen bu ürünlerin verimli olması gerekiyor” dedi. ve kaliteli. Kars’tan örnek verecek olursak bugünkü “Rakamlara göre doğan her buzağı için 750 lira destek verilecek. Tüm kriterleri karşılarsa bu rakam 2 bin 100 liraya kadar çıkacak” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sabah saatlerinde uçakla Kars’a geldi. Bakan Yumaklı, protokoller ve kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla birlikte Harakani Havalimanı’nda havalimanına fidan dikti. Kars Valiliğini ziyaret ederek şeref defterini imzalayan Bakan Yumaklı, Vali Ziya Polat’tan bilgi aldı. Bakan Yumaklı daha sonra Kafkas Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılış törenine katıldı. Burada ilk dersi veren Yumaklı, konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye Yüzyılının en önemli önceliklerinden biri bilim ve eğitimde önemli atılımlar yapmaktır. Atılımların lokomotifinin bilim ve eğitim olduğunu biliyoruz. Çünkü bu Bilim ve eğitimle desteklenmeyen diğer iştiraklerin geçerliliğini yitireceği açıktır.Bu nedenle bilim ve eğitimde gerekli gelişmeler sağlanmadan diğer alanlarda bağımsız ve güçlü bir konuma ulaşmak mümkün ve mümkün değildir.Bu vizyonun adımları Son 21 yılda alındı, bugün de devam edecek, üniversite sayımız 76’dan 208’e çıktı, 81 ilin hepsinin kendi üniversitesi var, tabii ki gençlerimizin üniversiteye gitme ihtimali çok daha yüksek. “Daha kolay hale geldi. Fiziki ve sosyal imkanlar iyileştirildi” dedi.
‘YÖK’E AYRILAN BÜTÇE 341 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI’
2024 yılında YÖK’e ayrılan bütçenin yaklaşık 341 milyar liraya ulaştığını belirten Bakan Yumaklı, “Yine devlet yurtlarındaki miktar ve kalitenin artmasıyla birlikte öğrenci kredileri bizim zamanımızda gerçekten çok saçma rakamlardı. Bir öğüne denk geliyordu. Artık” dedi. , günümüzde çok daha iyi bir kuraldır, bir rakam vardır.Merkezi yönetim bütçesinden ayrılan paylara tekrar baktığımızda ilk sıralarda yer alan paylardan biri eğitim ve öğretimle ilgilidir.Milli Eğitim Bakanlığı Bütçelerimizde yine en büyük paya sahip ve YÖK’e ayrılan 2024 bütçesi yaklaşık 341 milyar liraya ulaştı. Elbette bu kaynakların çok daha fazla olması gerekir. “İsterdik ama dünyanın en büyük felaketlerinden birini yaşadık.” 11 ilimizi etkileyen bir olay hepimiz için yürek parçalayıcıdır. Doğal olarak bir süre daha imkanlarımızı zorlayacağız ve bütçenin azami kısmını eğitime ayıracağız. Ancak bu süreç geçtikten sonra gerçekten hepimizin arzu ettiği rakamlara ulaşacağız. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, üniversitelerimiz daha yeterli olacak.” şu ana kadar gördüğümüz şartlarda çok yol kat ettik. Şimdi bunların içeriğini nitelik olarak doldurmamız gerekiyor. Bu dileğimizin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Hiç şüphem yok çünkü bunu gerçekten tüm samimiyetimle söylüyorum. .Seninle aynı yaşta iki çocuğum var.Onların azim ve kararlılığını gördükçe hem ülkemizin geleceğine hem de milletimizin gururlu hedeflerine ulaşacağına olan inancım artıyor.Yapacağımız çalışmalarla daha da ileriye taşıyacağız. gücün ve çıkarların yeniden ön plana çıkmasının, önümüzdeki yıllarda güçlü olmasının önünü açmaktadır. Üniversitelerimiz elbette şehirlerimiz için son derece değerlidir. Her üniversite mutlaka bulunduğu şehrin ruhunu yansıtır. Dolayısıyla, Üniversitemizin başarısı sadece üniversitenin başarısı değil, Kars’ın, Türkiye’nin ve Türkiye’de umudu olanların başarısıdır” dedi.
‘ET VE ET ENTEGRE TESİSİNİ AÇTI’
Kafkas Üniversitesi’nden Besi Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınan Bakan Yumaklı, Yemek ve Et Entegre Tesisi’nin açılış törenine katıldı. Yeni doğan buzağıya 750 ila 2 bin 100 lira arasında destek verileceğinin ve Kars’ta Et ve Süt Kurumu’nun bir şubesinin açılacağının müjdesini veren Bakan Yumaklı, şunları söyledi:
“Kars, hayvancılığın başkenti sayılabilir. Her yıl 70 binin üzerinde büyükbaş, 120 binin üzerinde koyun buradan ülkemizin birçok farklı şehrine gidiyor. Bu nedenle hem besicilik hem de kurbancılık merkezlerinden biri. Son 21 yılda tarım, orman ve su alanlarına yaklaşık 12 milyar lira yatırım yapıldı.Kars’a destek verilerek yatırımlar yapıldı.Hayvancılığa verilen destekle büyükbaş hayvan sayısında yüzde 15 artış sağlandı. Koyun sayısı 21 yılda yüzde 65 arttı. Tarımsal ürünün değeri 9 kat artarak 3.5 milyar liraya ulaştı. Bu Kars’ın potansiyeli. Kars’ın potansiyelini harekete geçirmek için çok farklı şeyler yapmamız gerekiyor çünkü bal olmasına rağmen Kaşar, peynir, kaymak, gravyer peyniri ve yine Kars topraklarında üretilen etler bu topraklarda işlenerek markalaşarak dünya pazarlarına ulaşıyor.Çünkü markalaşma denilen bir şeyi ürettiğinizde bunun elbette bir bedeli var ama yapamadığınız zaman Sat onu, bu büyük bir sorun. Dolayısıyla buradaki en değerli unsur markalaşmadır. Önümüzdeki dönemde de Kars’ta daha planlı, daha verimli, daha ekonomik üretim sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Kars’ın planlı üretim, suya dayalı tarım, sözleşmeli tarım gibi tarımsal üretim desenini de ele alacağız. Üreme merkezi elbette Kars’tır. Bunun da üretim planlaması kapsamında daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bunu da yapacağız. Bu zamana kadar üreticilerimize güzel haberler verelim. Sadece yetiştirme kriterlerini karşılayanlara buzağı takviyesi verildi. Bundan sonra doğan her buzağı için yetiştiricilerimize destek vereceğiz. Ama aynı zamanda bazı kriterleri de isteyeceğiz. Çünkü üretilen bu ürünlerin verimli ve kaliteli olması gerekiyor. Kars’ta örnek vermek gerekirse bugünkü rakamlarla doğan her buzağı için 750 lira yardım yapılacak. Tüm kriterleri karşılaması durumunda bu rakam 2 bin 100 liraya kadar çıkacak. Bakanlık destekli suni tohumlama faaliyetleri de devam edecek. Yeni bir düzenleme yapıyoruz. Bunun etkilerini de göreceksiniz. Özellikle bu bölgede Kars da var, elbette küpe sorunu da var. Bu küpe sorununu en kısa sürede çözerek yetiştiricilerimizin bundan etkilenmemesini, olumsuz etkilenmemesini sağlayacağız. Bu bölgeye özgü Zavod cinsinin yaygınlaştırılması için suni tohumlama çalışmaları da yapılmaya başlandı. Bunun özellikle Kars’taki hayvancılığa hayırlı olmasını diliyorum. Buzağı kayıplarını önlemek amacıyla bölgeye yeniden kolostrum tozu ve karma aşılar göndermeye başladık. Arkadaşlarımız yakın zamanda burayı ziyaret etti. Oradan itibaren. Elbette birçok şeyi sıralayabilirim. Ama son bir şey söyleyeyim. En azından bu kısmı kapatayım. Aynı zamanda arkadaşlarımız şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar ve bitirmek üzereler. Et ve Süt Kurumu’nun Kars’ta da bir şubesini açacağız. “Buradaki yetiştiricilerimiz ürünlerini nerede satacaklarını düşünmeyecekler.”
Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı ve beraberindekiler tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.