Teknoloji

Hindistan, Güneş’i Uzaydan İlk Kez Gözlemleyecek Uydusunu Başarıyla Fırlattı

Hindistan, yakın zamanda ayın güney tarafında Başarıyla karaya çıkan ilk ülke oldu. Uzay yarışında oldukça hızlı ilerleyen ülke, söz konusu Ay misyonuyla Rusya gibi ülkelerin son dönemde yapamadığını yaptı.

Başarılı Chandrayaan-3 (Ay misyonunun adı) görevinin ardından Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) dikkatini Güneş’e çevirdi. Bu içerikte Aditya-L1 Görevi bir süredir devam ediyor. Misyonun ana odak noktası olacak gözlem aracı, 2 Eylül Cumartesi günü TSİ 09.20’de başarıyla fırlatıldı.

Lansmanı buradan izleyebilirsiniz:

Hedeflenen yere ulaşmak yaklaşık 4 ay sürecektir.

Isro’ya göre Aditya ilk önce alçak dünya yörüngesine girecek. Daha sonra kendisini eliptik bir yörüngede bulur. Lagrange 1 (L1) noktasına itecektir. Bu son nokta ile gezegenimiz arasında 1,5 milyon kilometre orada. Aditya isimli uzay aracı L1 noktasına ulaştığında Güneş’i hiçbir engel olmadan görebilecek.

Peki bu misyonun amacı nedir?

Robert Lea

Aditya-L1 misyonu, bilim adamlarının güneş radyasyonunun yörüngedeki binlerce uydu üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayacak. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü’nden Rama Rao Nidamanuriözellikle alçak dünya yörüngesindeki uydular açısından çok kalabalıkÖyle olduğunu söylüyor.

Göreve adını veren Aditya, Sanskritçe’de Güneş anlamına geliyor. Bu görev sayesinde Isro, Güneş’i keşfetmeyi hedefliyor İlk kez uzaydan izleyebilecek. Bu, güneş fırtınaları gibi olayları gerçek zamanlı olarak gözlemleyebilecekleri anlamına gelir. Ayrıca Güneş’in tüm ışınları gezegenimize ulaşmadığı için bazı radyasyonlar gezegendeki gözlem cihazları tarafından tespit edilememektedir. Aditya uzayda olacağı için bu ışınları da gözlemleyecek. Yani kabaca, güneşi gözlemleyecek.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Aditya ile hedeflediği L1 noktası arasında yaklaşık 1,5 milyon km var. Ancak bu mesafe aşıldığında, Güneş’in saf ve zararsız bir görüntüsü onu bekleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu