Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, SANERC ve VKV Sağlık Kurumları “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” Hemşirelik Haftası Sempozyumu düzenledi
Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SANERC) ve Koç Sağlık, Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nda sağlık profesyonelleri, öğrenciler ve uzmanları bir araya getirdi. 11 Mayıs’ta online olarak gerçekleştirilen sempozyumda dünyanın farklı şehirlerinden profesyoneller geleceğe yönelik önerilerini paylaştı.
Konferansın açılışında hemşirelik sempozyumu sayesinde katılımcılarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve SANERC’in kurucusu Semahat Arsel, çalışan hemşirelerin Hemşirelik Haftasını kutladı. Türkiye’de ve dünyada her koşulda büyük bir fedakarlıkla. Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karaağ, 27,9 milyon nüfusa sahip dünyadaki sağlık çalışanlarının yüzde 59’unu oluşturan hemşirelerin küresel sağlığın bel kemiği olduğunun altını çizdi. Ayşe Ferda Ocakçı, Kahramanmaraş’ta yaşanan pandemi süreci ve son depremlerin hemşirelik mesleğinin hayati önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Uluslararası Hemşireler Kurulu (ICN) lideri Dr. Pamela F. Cipriano, sağlık hizmetlerinde sürdürülebilir bir gelecek için hemşireleri bu alana daha fazla ödemeye ve yatırım yapmaya davet etti.
Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen Hemşirelik Haftası Sempozyumu, 11 Mayıs Perşembe günü dünyanın farklı şehirlerinden sağlık profesyonelleri, öğrenciler ve uzmanları bir araya getirdi.
Kahramanmaraş’ta tüm ülkeyi sarsan depremlerin yaralarını sarmada bir kez daha ön saflarda yer alan hemşireler, tüm dünyada sağlık sisteminin belkemiğini oluşturuyor. Bu kapsamda Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SANERC) ve Koç Sağlık iş birliğiyle düzenlenen sempozyumun bu yılki teması “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” olarak belirlendi.
Online olarak gerçekleştirilen sempozyumda Türkiye’den ve dünyadan sağlık profesyonelleri geleceğe yönelik önerilerini paylaştı. Farklı ülkelerden örneklerin, saha röportajlarının ve deneyimlerin aktarıldığı etkinlikte küresel sağlık alanında hemşirelerin rolü vurgulandı. Canlı yayınlanan sempozyum, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan sağlık çalışanları tarafından takip edildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve SANERC’in kurucusu Semahat Arsel, Türkiye’de ve dünyada her koşulda büyük bir özveriyle çalışan hemşirelerin Hemşireler Haftası’nı kutlayarak, iyileştirmenin değerini vurguladı. hemşirelerin mevcut çalışma koşulları.
Hemşirelik, “insanın olduğu her yerde; Ayşe Ferda Ocakçı, son dönemin hemşirelik mesleğine olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğunu hatırlattı. prof. Ayşe Ferda Ocakçı, “Semahat Arsel Hanım’ın olağanüstü desteğiyle Koç Üniversitesi’nde bu eğitimi verebilmenin ve Türkiye’nin her köşesinde görev yapan hemşire meslektaşlarımıza en güncel bilgilerle ulaşabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. SANERC aracılığıyla bilgi.” o devam etti.
Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ, sağlık sisteminin dünyadaki sağlık çalışanlarının yaklaşık yarısını oluşturan hemşirelerin omuzlarında yükseldiğine dikkat çekti. Dünyadaki hemşire sayısının yüzde 59 ile 27,9 milyon olduğunun altını çizen Prof.
Bu verilere göre eğitilen hemşire sayısının en az yüzde 8 artırılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Montenegro, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO-WHO) davetini de hatırlattı. prof. Dr. Ayişe Karadağ, DSÖ’nün öncelikleri doğrultusunda ülkelerin kendi hemşirelerini yetiştirmeleri, hemşirelik eğitimine yatırımı artırmaları ve hemşirelerin çalışma koşullarını iyileştirmeleri için gerekli adımları atmaları önerileriyle konuşmasını tamamladı.
ICN Lideri Dr. Cipriano: Tüm dünyada sağlık çalışanı sayısının artırılması gerekiyor
2014-18 yılları arasında başkanlığını yaptığı Amerikan Hemşireler Derneği çatısı altında 4 milyon hemşirenin haklarını temsil eden Uluslararası Hemşireler Kurulu (ICN) Lideri Dr. Pamela F. Cipriano da katıldı. Dört yıldır COVID-19 pandemi döneminde bakım verenlere ruhsal güvenlik ve güçlendirme sağlamak, tükenmişlik ve depresyon gibi sorunları önlemek için çalışan Dr. Pamela F. Cipriano Modern SağlıkMagazine, “ABD’deki En Etkili 100 Kişi” arasında gösterildi.
Ayrıca 2015 yılında “Sağlık Hizmetinde En Yetkin 25 Kadın” arasında yer alan Dr. Pamela F. Cipriano, yaptığı konuşmada günümüz sağlık sistemini tehdit eden küresel sorunlara vurgu yaptı. İklim değişikliği ile yaşamı her zamankinden daha fazla etkileyen sağlık sorunlarına değinen Dr. Pamela F. Cipriano, tüm dünyada sağlık çalışanı sayısının artması ve bu konuda istikrarlı bir büyümenin sağlanması için acil müdahaleye ihtiyaç olduğunu belirtti. alan. Dr. Cipriano konuşmasını ICN’den sağlık hizmetlerinde sürdürülebilir bir gelecek için hemşirelere daha fazla ödeme ve yatırım yapmaya davet ederek sonlandırdı.
Dünya Sağlık Örgütü: Dünyadaki sağlık çalışanlarının yarısı hemşiredir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada 30 milyona yakın bireyden oluşan bir topluluktan oluşan sağlık çalışanlarının yaklaşık yarısını hemşireler oluşturmaktadır. Öte yandan birçok ülkede halen sayıca yetersiz olan hemşireler, ihtiyacın yoğun olduğu ülkelerdeki çalışma koşulları nedeniyle farklı ülkelere göç etmektedir. Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencilerinin araştırmasına göre hemşire göçünün en fazla olduğu ülkeler Hindistan, Filipinler, Çin, Kore ve Afrika olarak sıralanıyor. Yüksek gelirli ülkelerde 10.000 kişiye düşen hemşire/ebe sayısı 84 iken Afrika gibi ülkelerde bu sayı 11’e kadar düşebilmektedir.
Araştırmaya göre göçün nedenleri şu şekilde sıralanıyor: yetersiz maaşlar (%80,6), ülkedeki enflasyona göre yetersiz maaş artışı (%66), fiyat dağılımındaki eşitsizlik (%59,9), düşük satın alma gücü (%59,5) ), fazla mesai (%45,3), hemşirelik görev tanımında yer almayan işleri yapmak zorunda olmak (%44,5), fazla mesai ücretinin ödenmemesi (%42), sosyal nedenler (%41,7), kişi başına hemşire sayısının yetersiz olması hasta (%41 ,3) ve iş imkanlarının olmaması (%40,1).
Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin Sağlık, İstihdam ve Ekonomik Büyüme Üst Düzey Kurulu, hemşireliğe yapılan yatırımların üç değerli etki alanına sahip olacağını tahmin etmektedir: daha olumlu sağlık sonuçlarına ulaşmak, küresel sağlık güvenliğini iyileştirmek ve kapsayıcı ekonomik büyümeye ulaşmak.